A gazdasági mediáció

megállapodás

A gazdasági mediáció

A gazdasági mediáció egy átfogó fogalom, melybe gyakorlatilag minden olyan területet be lehet sorolni, ahol anyagi érdekekről van szó. Az élet minden területét, és nem csak az üzleti, hanem a magánéletet is átszövik a gazdasági ügyeink. Minden olyan vitás kérdésben tehát, ahol pénzről, anyagi haszonról van szó, szóba jöhet a pert megelőző vagy helyettesítő mediációs eljárás.

Így például örökösödési vita esetén is, amikor az örökösök végrendelet hiányában nem egyeznek meg a rájuk maradt örökség elosztásáról, vitatják a jog által megjelölt örökség rájuk eső mértékét. Vannak esetek, amikor már annyira összevesznek a rokonok, hogy csak egy független, külső, joghoz értő személy képes a közvetítésre.

De ugyanígy előfordul a válások esetén is. Egy-egy ilyen peren kívüli mediációs megegyezés megmentheti a feleket attól, hogy évekig tartó és költségek pereket vigyenek.

Sokszor előforduló élethelyzet az, amikor egy közös cégből szeretnének az üzletfelek szétválni. Ilyenkor a vagyonelosztás bonyolult és konfliktusokra alkalmat adó eljárás, melyeknél szintén jó segítség lehet a mediátor alkalmazása.

Munkahelyi konfliktusok kezelésénél is bevált módszer a mediáció. A munkahelyeken, kiváltképp azoknál, amelyeknél a gyors profit megszerzése az elsődleges cél, sok a munkahelyi konfliktus. A munkavállalók nehezményezhetik a munkahelyi munkabeosztást, a légkört, a megkívánt fegyelmet, de a konfliktus nem éri el az ún. munkaügyet, amit érdemes munkaügyi bíróságra vinni, viszont a termelés, az üzlet zökkenőmentes továbbvitele érdekében érdemes a konfliktust még csírájában elfojtani, kezelni. Ilyenkor is érdemes mediátorhoz fordulni. Ezzel az eljárással időt, peres eljárást és nem utolsósorban pénzt takaríthat meg az üzlet tulajdonosa és a munkavállaló magánszemély egyaránt.

Forrás: echotv