Apróságok, melyek alapján egymás személyiségét megítéljük

cipők

Apróságok, melyek alapján egymás személyiségét megítéljük

Dr Trevis Bradburry írása alapján

Az emberi agy ösztönből ítél. Ez a túlélési mechanizmus az, ami megnehezíti a dolgunkat: amint találkozunk egy új személlyel, azonnal értékeljük és értelmezzük viselkedését.

Azt hinnénk, hogy a másikról alkotott véleményünket a beszélgetés tartalma vagy a partner viselkedése határozza meg, ám a kutatások mást bizonyítanak. Az igazság az, hogy ítéletünket javarészt sokkal kisebb, apróbb dolgok alapozzák meg, mint például a kézfogás és a testbeszéd. Sokszor kizárólag ezek alapján hozunk ítéletet valakiről.

Olyannyira jók vagyunk az ilyen kicsiny dolgokból történő véleményalkotásban, hogy egy Kansas Egyetem által végzett tanulmányban a résztvevők képesek voltak pontosan meghatározni, hogy valaki mennyire extrovertált/introvertált, mennyire stabilak az érzelmei, mennyire kompromisszumképes, tudatos vagy nyílt – mindezt az illető cipőiről készült fotók alapján!

Tudatalatti viselkedésünk saját nyelvezettel bír, és a szavai nem feltétlenül kedvesek. Az alábbi kis viselkedésminták, apró jelek nagy valószínűséggel a személyiségünk fontos részei, és ha eddig még nem foglalkoztunk velük, akkor itt az ideje elkezdeni, mert lehet, hogy a karrierünket is szabotálják!

Hogyan fordulunk a pincérhez, a recepcióshoz. Az interjúztató HR-esek immáron előszeretettel figyelik azt, hogy a felvételi beszélgetésre érkező alany hogyan fordul a támogató háttérszemélyzethez. Ebből ugyanis azt ítélik meg, hogy a jelölt hogyan kezeli általában az embereket. A legtöbb felvételiző az interjúztató kollégát, mint „fontos” embert kezeli, ám vannak, akik az interjúztató helységből kifordulva azonnal „Jekyll és Hide” módjára váltanak, és a többi kollégához lenézően vagy közönnyel fordulnak. Egy másik ilyen teszthelyszín lehet az üzleti ebéd. Teljesen mindegy, mennyire vagyunk udvariasak ebédpartnerünkhöz, ha a többi emberrel, a személyzettel nem megfelelően kommunikálunk.

Milyen gyakran nézzük meg a telefonunkat

Nincs is annál frusztrálóbb, mint amikor valaki egy beszélgetés közepén megnézi a mobilját. Ugyanis ez a tiszteletlenség, az oda nem figyelés, a hallgatás képességének vagy az önuralom hiányának jele lehet. Hacsak nem vészhelyzetről van szó, tartsuk a telefont a táskában vagy zsebben. Az Elon Egyetem egyik vizsgálata is megerősítette, hogy ha beszélgetés közben vesszük elő a telefont, az rontja a személyes interakciók minőségét és hosszát is.

Ismétlődő, ideges szokások

Ha az arcunkat, bőrünket piszkáljuk, az tipikusan azt jelzi, hogy idegesek, túlterheltek vagyunk, elvesztettük az irányítást. A Michigan Egyetem kutatása szerint ezek az ideges szokások perfekcionista személyiségre utalnak, és az ilyen személyiség, ha frusztrált vagy unatkozik, hajlamos az effajta viselkedésre.

Mennyi időt szánunk a kérdések feltevésére

Ismerős a helyzet, amikor a beszélgetőpartner csak mondja, mondja… végig csak magáról? Az, hogy a másik fél mennyi idő után mutat érdeklődést irántunk, nagyon erős indikátor. Akik csak magukról beszélnek, azok a személyek jellemzően hangosak, és magukkal vannak elfoglalva. Akik viszont kizárólag kérdeznek, és önmagukról kevés információt osztanak meg, azok tipikusan csendesek, szerények. Akik pedig megtalálják a kettő közti egyensúlyt, ők általában a nagyszerű társalgók.

A kézfogás

A gyenge kézfogású személyeket gyakran tartjuk önbizalom hiányosnak vagy közömbösnek. Az Alabama Egyetem tanulmánya arra mutatott rá, bár nem szabad a kézfogásból feltételezni az illető kompetenciáit, az biztos, hogy pontosan meg lehet belőle határozni a személyiségének jellemző vonásait. A tanulmány azt a következtetést is levonja, hogy az erős kézfogású személyek kevésbé szégyenlősek, kevésbé neurotikusok és inkább extrovertáltak.

Késés

Ha elkésünk valahonnan, akkor gyakran ítélnek meg bennünket mások úgy, hogy tiszteletlenek vagyunk, hajlamosak vagyunk a halogatásra, lusták vagy közönyösek vagyunk. Ezeknek az észleléseknek ellentmond a Jeff Conte által a Sand Diego Állami Egyetemen lefolytatott vizsgálat eredménye, ami arra mutatott rá, hogy a késés jellemzően azoknál fordul elő, akik multitasking-olnak vagy nagyon lazák. Azaz ha valaki késik, akkor abból nem érdemes messzemenő következtetést levonni, inkább kérdezzünk rá a késés okára.

A kézírás

A kézírás és a személyiség közti sztereotípiák gyakran hamisak. Ilyen rossz értelmezés például, hogy az jelzi milyen feszültek vagyunk, hogy mennyire nyomjuk a tollat a papírra, vagy miszerint a személyiségünk introvertált vagy extrovertált volta  a betűk dőlésirányával függ össze. Az eddigi kutatások igazából nem jutottak olyan következtetésekre, melyek egyértelmű összefüggést mutatnának a kézírás és a személyiség összefüggésére. Talán a legjobb tanács az, hogy ha fontos levelet kell írnunk, érdemes azt begépelni.

A szemkontaktus

A megfelelő szemkontaktusnál kulcsfontosságú az egyensúly. Lényeges a szemkontaktus, de ha állandóvá válik, akkor azt a beszélgető társ inkább agresszív vagy ijesztő vonásként érzékeli. Ugyanakkor, ha a beszélgetés során csak nagyon rövid ideig tartjuk a szemkontaktust, akkor a másik fél azt fogja gondolni, nem érdekel bennünket a téma, vagy zavarban vagyunk. Tanulmányok szerint a beszélgetés során az az ideális, ha a szemkontaktust a beszélgetés idejének kb. 60%-a körül tartjuk, mert így a partner véleménye az lesz, hogy érdeklődőek, barátságosak és megbízhatóak vagyunk.

Az életben néha kis dolgok hoznak nagy változásokat. Érdemes hát felkészülni, hogy pozitív benyomást gyakorolhassunk a körülöttünk lévőkre.

Forrás: Small Things People Use To Judge Your Personality

*A fenti cikk szabadon felhasználható, amennyiben feltüntetésre kerül a következő forrásmegjelölés: www.vistaverde.hu