Belső iránytű

Belső iránytű

Sokan rengeteg időt és energiát fektetnek családjuk és önmaguk jólétének megteremtésébe, mégsem boldogok. Sokáig gondolkodtam azon, miért is van ez így, hiszen minden tőlük telhetőt megtesznek ezért. Személyes véleményem szerint, ennek oka az, hogy az emberek nem alapértékeik – másnéven vezérlő értékeik szerint élnek. A vezető értékek fontossága kiemelkedő az életünkben, mert ezek motiválnak minket és ezek a mozgatórúgóink. Ha tudod, hogy számodra mi igazán értékes és fontos, akkor a lényeges dolgokra tudsz összpontosítani és nem vesztegeted az idődet olyan dolgokra, személyekre vagy cselekedetekre, amelyek nem jelentenek neked prioritást. Személyes értékeink további fontos szerepe, hogy ezek alapján döntjük el, mi jó és mi rossz a világban, társadalomban vagy egy másik emberben.

Ha sikerül feltérképezned és pontosan meghatároznod vezérlő értékeidet, akkor olyan energiákat kapsz, amelyekkel jelentősen növelheted személyes hatékonyságodat. Mindenki ösztönösen arra törekszik, hogy viselkedése összhangban legyen a vezérlő értékeivel. Ha ezek vezérlik tevékenységeidet, békében fogsz élni önmagaddal. Viszont ha ellentétesen cselekszel, fájdalmat és szorongást érzel. Akár tudatában vagyunk az alapértékeinknek, akár nem, mi is rendelkezünk olyan vezérlő értékekkel, amelyek nagyban befolyásolják viselkedésünket. Pszichológusok kognitív disszonancia jelenséggel indokolják a fájdalmat, ami nem más, mint egy mentális erőfeszítés arra, hogy egy lelkünkben keletkezett konfliktus helyzetet megoldjunk. Például: Ha a család ott van az értékrend elején – az értékrendről később lesz szó – , és a karrier csak jóval ezután következik, de annyit dolgozunk, hogy nincs időnk a családunkkal minőségi időt tölteni és emiatt boldogtalanok vagyunk.

Értékeink kombinációja ugyanúgy különbözik egymástól, mint a DNS-ünk vagy az ujjlenyomatunk. Ha megtudod, mely dolgok számítanak igazán számodra az életben, többé nem kell majd magadat másokhoz hasonlítgatnod. Valódi siker csak akkor lehetséges, ha összhangban vagyunk alapvető értékeinkkel. Tiszteletben kell tartanunk, hogy mindenkinek joga van a saját értékei szerint élni. Az életben nem lényeges, hogy ugyanazokat az értékeket valljuk, mint mások. Az viszont fontos, hogy képesek legyünk igazodni másokéhoz, és felismerni az ő értékeiket és támogatni őket, együtt dolgozni velük.

 

 

Összefoglalva tehát az értékeink iránti tudatosság előnyei a következők:

  • Nagyobb tudatosság magunk iránt, hogy megtudjuk mi vezérel minket
  • Mások iránti tudatosság és megértés (különbségek tiszteletben tartása)
  • A céljaink stabilabb alapra épülnek

Írta: Mózes Gergely

Nincs hozzászólás

Nem kommentelhető.