A coaching népszerűségének okai

coaching sikere

A coaching népszerűségének okai

A coaching módszere egyaránt népszerű mind az egyén, mind a vállalatok szintjén. Borzasztóan egyszerű ennek az oka: az élet bármely területén szembesülhetünk különféle elakadásokkal. Konfliktusok, halogatás, erőtlenség, döntésképtelenség, prioritások elvesztése, célkitűzési dilemmák – egyaránt megjelennek a magánéletben és a munkában. Szinte mindenkinek arra van szükséges az ilyen szituációkban, hogy valaki egy tükröt tartson elé, vagy gyengéden meglökje, hogy végre kimozduljon a holtpontról, vagy azért, hogy jó irányba induljon el – és pontosan ez az, amit a coach csinál.

A coaching népszerű, mert változatos…

A coaching szakma igen változatos, hiszen vannak olyan coachok, akik jellemzően magánszemélyeket segítenek (ők a Life Coachok), és sokan nyújtanak coaching szolgáltatást a cégek, vállalkozások részére (ők a Business Coachok). Találkozhatunk adott területre szakosodott coachokkal, akik egy-egy piaci rést igyekeznek lefedni. Ha speciális a probléma, akkor az ügyfélnek érdemes ilyen szakosodott coachot felkeresni. Azonban a coachok képzésük során olyan felkészülésben részesítenek, melyek képessé teszik őket arra, hogy mindenféle helyzetre, különféle célokhoz nyújtsanak segítséget.

A coaching népszerű, mert irányt ad és segít fókuszálni…

Ha a munkában vagy a magánéletben elveszíti az ügyfél a fókuszt, a coach segít átgondolni és átértékelni a jelenlegi helyzetet és a célt (ha már sikerült kitűzni). A cégek életében a coaching fontos és rentábilis eszköz, hiszen a kollégák ezáltal képesek lesznek úgy megfogalmazni saját céljukat és kialakítani a megvalósításhoz vezető utat, mely jól illeszkedhet a cég céljaihoz.

A coaching népszerű, mert növeli az eredményességet…

Ha nincs motiváció, ha hiányzik a bátorítás, könnyű elveszteni az erőt, aminek egyenes következménye az alacsony termelékenység a munkában. A coaching akár 70%-al is képes növelni a termelékenységet! Sőt, sok vezető maga is alkalmaz coaching eszközöket (A középvezetők 88%-a coachingolja csapatát. Forrás: Chartered Institute of Personnel and Development, CIPD). Olyan témákban is segít a coaching, mint: magabiztosság növelése, kommunikáció, munka és magánélet egyensúlya, időgazdálkodás, csapatmunka, stb.

A coaching népszerű, mert hatékony….

Coachokat nem csak probléma esetén keresnek meg ügyfelek. A legsikeresebb emberek és cégek is előszeretettel dolgoznak együtt saját belső vagy külsős coach szakemberrel. Miért? Mert szeretnék még hatékonyabban megvalósítani a kitűzött célokat, közben nagyobb önismeretre szert tenni, és még gyorsabban haladni a sikerhez vezető úton.

A coaching népszerű, mert működik…

Számos tanulmány mérte a coaching hatásosságát. A legtöbb visszacsatolás szerint a célok elérése gyorsabb (és ezáltal pénztárcakímélő, hiszen az idő pénz), csökken a stressz és a frusztráltság szintje, a problémamegoldás során új ötletek merülnek fel, megnő az egyén magabiztossága, határozottabban hoz döntést és kitartóbbá válik.

*A fenti cikk szabadon felhasználható, amennyiben feltüntetésre kerül a következő forrásmegjelölés: www.vistaverde.hu

Nincs hozzászólás