Így szúrd ki, ha valaki nem mond igazat

pinocchio, pinokkió

Így szúrd ki, ha valaki nem mond igazat

Nap mint nap füllentenek nekünk.

A barátod például, aki azt mondta, hogy rosszul érzi magát ezért nem tud átjönni a megígért vacsorára igazándiból csak haza akart menni, hogy a kedvenc sorozatát nézze.

Vagy a kollégád, aki a liftben megjegyezte, milyen klassz a ruhád tulajdonképpen a kínos csendet igyekezett csak megtörni.

És az is csak kegyes hazugság volt, amikor a volt főiskolás haverodba botlottál a metrón és azt ígérte, majd tartjátok a kapcsolatot: valójában nem fog téged követni a Facebookon és leszervezni a közös sörözést.

Néha ezeket a kegyes hazugságokat, füllentéseket egyszerűbb csak elengedni. Ám máskor viszont jól jön, ha fel vagy arra készülve, hogyan vedd észre, ha valaki füllent neked. Például ha a párod valamit eltitkol, vagy ha a főnököd azt állítja, semmiképpen sem tudja megemelni a fizetésedet.

Az amerikai pszichológus Dr. Ellen Hendriksen egy, a Scientific American című honlapon közzétett hanganyagában (How to Tell If Someone Is Lying) épp ezt a témát boncolgatja. Hét olyan jelet azonosít be, melyekre érdeme figyelni, ha el szeretnénk dönteni, hogy partnerünk igazat mond, avagy füllent.

Ha a hazugság fiziológiai megjelenését tekintjük, akkor arra kell fókuszálni, hogy hogyan mondja valaki a szavakat. Íme három fizikai jel, melyre érdemes összpontosítani:

1. A “palira veszlek” arckifejezés

Az ún. mikro-arckifejezések nem feltétlenül a hazugság jelei. Ezek a mikro-arckifejezések Hendriksen szerint rövid, alig másodpercnyi kifejezések, melyekkel szándékosan leplezzük érzelmeinket. Ennek számos más oka is lehet, például ha valaki nem szeretné kimutatni meglepetését vagy felindulását. Ez nem tekinthető füllentésnek, egyszerűen nem kívánja megosztani érzelmeit másokkal. Ugyanakkor van egyfajta mikro-arckifejezés, ami biztos jele a hazugságnak, az ún. „palira veszlek” (angolul: duping delight) mimika. Ez egy kis mosoly, vagy izgatott babrálás, ami a sikeres hazudás miatti várakozás eredménye. Hiszen ha sikerül hazudni, az jó érzéssel tölti el az illetőt. Hendriksen szerint alapos figyelem kell ahhoz, hogy ezt észrevegyük, annyira piciny ez a jel. Ha viszont sikerül, akkor rajta tudod kapni az illetőt a füllentésen.

2. Az elkapott tekintet

Ha a szemkontaktust megszakítja valaki, akkor az jele lehet annak, hogy az illető nem mond igazat. „Legtöbbször a füllentő személy tisztában van azzal, hogy a hazudás helytelen, és a szemkontaktus megszakításával csökken bűntudat kifejezése az arcon” – mondja Hendriksen. „Továbbá a füllentés sok kognitív és érzelmi energiát igényel, és még emellett tartani a szemkontaktust bizony megterhelő a hazudó személynek, ezért inkább elkapja a tekintetét.”

3. A nem tudatos jelek

“Bár a szavak hamisak, a test nem hazudik” – mondja Hendriksen. Azt a pillanatot kell elkapni, amikor a testbeszéd nem azt tükrözi, amit valaki épp mond. Például ha valaki nagy magabiztossággal beszél, de közben megrándítja a vállát, vagy ha valaki épp igent mond és közben megrázza a fejét. Ez egy olyan disszonancia, ami szinte biztos jele annak, hogy valami nem stimmel.

Nincs hozzászólás