Miért működik a mediáció

business, megegyezés

Miért működik a mediáció

Az American Arbitration Association (Amerikai Választottbírósági Egyesület) felmérése szerint a mediációs esetek több mint 85%-a megállapodással zárul. Ez még azokra az esetekre is igaz, ahol a korábbi kísérletek kudarcot vallottak, vagy ahol a felek pesszimisták a megállapodás létrejöttét illetően, illetve ahol már rengeteg időt és pénzt költöttek arra, hogy a perre készüljenek.

Akkor vajon miért működik a mediáció, ha a felek korábban saját maguk nem tudtak megegyezni?

Több oka is van:

A mediáció biztonságos környezetet nyújt az egyezkedéshez, mivel a mediátor az ellenőrzése és irányítása alatt tartja a kommunikációt. Ennek következtében elkerülhetőek azok a viták, amik nem vezetnének eredményre, és a javaslatok vagy engedmények csak akkor kerülnek közlésre, ha valószínűsíthető az egyezség.

Azon esetekben, ahol a felek korábban már próbáltak egyezkedni, a megbeszélések gyakran azért sikertelenek, mert a felek nem birtokolják az alapvető tárgyalási készségeket. Mivel a mediátor egyik feladata, hogy az ülésen résztvevők figyelmét az eredményes megoldási lehetőségekre fókuszálja, az erőfitogtató, alkudozó megbeszélések száma jelentősen csökken, vagy azok teljes mértékben el is tűnnek.

A mediáció valamennyi fél számára megteremti a fórumot az egyezkedésre. Az érintettek általában mind jelen vannak. Üzleti közegben például a döntéshozók is részt vesznek az ülésen, figyelmüket nem terelik el egyéb teendők, képesek a megegyezésre koncentrálni teljes jelenléttel.

A mediációs ülés során a felek közvetlenül hatnak a másik félre. Elmondhatják, számukra mi a fontos. Az érzelmek pedig ugyanakkor kevésbé erőteljesek. Ennek köszönhetően sokkal reálisabban tekintenek a másik fél problémájára, és sokszor olyan megállapodást is elfogadnak, melyet korábban biztosan elvetettek volna.

A mediáció a feleknek lehetőséget biztosít arra, hogy realisztikusan vizsgálják meg saját álláspontjukat, hogy felmérjék azt, milyen eredményt lehet például elérni tárgyalóteremben. Amikor a felek számára világossá válik, hogy milyen reális eredménye lehet egy bírósági folyamatnak, sokkal ésszerűbben és rugalmasabban állnak hozzá a megegyezéshez.

Miben segít még a mediáció?

A mediáció abban is segíti a feleket, hogy különféle egyezség opciókat dolgozzanak ki. Minél több a lehetőség, annál nagyobb a siker esélye. A mediátor képes abban támogatást nyújtani, hogy a felek körvonalazzák saját valós céljaikat és alternatívákat fontoljanak meg.

Összefoglalva, a mediáció azért végződik az esetek többségében egyezséggel, mert „kerekasztalhoz ülteti” az összes érintett felet, ahol „reálisan” értékelhetik helyzetüket, és biztonsággal feltárhatják az egyezségekre való lehetőségeket.

Forrás: Why Mediation Works

*A fenti cikk szabadon felhasználható, amennyiben feltüntetésre kerül a következő forrásmegjelölés: www.vistaverde.hu 

Nincs hozzászólás