Mindenki másképp egyforma – tréningfeladat

trénerképzés, csapatépítés

Mindenki másképp egyforma – tréningfeladat

Mindenki másképp egyforma…

Ha munkahelyeden sokféle ember dolgozik együtt, ha az életkorból, kultúrából vagy más okból kifolyólag nagyon diverz a csapat, érdemes bevetni egy-egy olyan játékot, mely közelebb hozza egymáshoz a csoport tagjait. Az alábbi feladat például hasznosnak bizonyulhat.

A játék neve: KÖZÖS NEVEZŐ

Alakíts ki 3-6 fős, egyforma nagyságú csoportokat. Minden csapat kapjon egy papírlapot és egy ceruzát. A csapatok feladata az, hogy összegyűjtsenek valamennyi olyan tulajdonságot, amellyel minden csapattag rendelkezik. Például: ugyanabba az iskolába jártak, ugyanazt a zenestílust kedvelik, egyforma márkájú edzőcipőt hordanak. Az egyetlen kivétel a fizikai adottságok listázása, nem írhatják fel a sorba pl. azt, hogy mindenkinek két karja van. A csapatoknak 3 perc áll rendelkezésre a lista összeállítására, így gyorsan kell dolgozniuk. Az izgalom fokozásához jelezd, amikor már csak 1 perc van hátra, 30 másodperc van hátra, stb. Az idő leteltével kérd meg a leghosszabb listát készítő csapatot, hogy olvassák fel közös tulajdonságaikat. Ezután a többi csapatot is kérd meg, hogy a még nem elhangzott közös tulajdonságokat olvassák fel ők is.

Megbeszélés:

  • Mennyire volt könnyű/nehéz kideríteni, hogy milyen közös tulajdonságaitok vannak?
  • Miként vonzzák a közös tulajdonságok az embereket egymáshoz közelebb?
  • Miként vonzzák az eltérő, különböző tulajdonságok az embereket egymáshoz közelebb?

Forrás: Keefer, Mikal (Compiler). All-Star Games from All-Star Youth Leaders. 1998. Loveland, Colorado: Group Publishing, Inc

Ha érdekesnek találtad a fenti feladatot, vonz a trénerkedés, Téged is várunk a csoportok diverzitására, különbözőségére (pl. generációs különbségek vagy kulturális különbségek) fókuszáló indoor+outdoor tréneri kompetenciákat fejlesztő programunkra.