Összefüggés a Titanic elsüllyedése és a vállalkozás sikere között

Titanic

Összefüggés a Titanic elsüllyedése és a vállalkozás sikere között

Reginald Revans professzor 1928-ban távolugróként képviselte Nagy-Britanniát a nyári olimpián. Igazi küzdő alkat volt. Gyerekkorában édesapja munkájának lehetett a szemtanúja, aki kollégáival a Titanic elsüllyedésének körülményeit vizsgálta. Apjától tudta, hogy a Titanicon rendelkezésre állt az információ, hogy a hajó egy jéghegy felé halad, mégis bekövetkezett a tragédia. A fiatal Revans ekkor jött rá arra, hogy a különböző forrásokból származó információk önmagukban nem feltétlenül eredményeznek pozitív változást egy szervezet életében, azokkal kezdeni kell valamit. Életének másik meghatározó eleme volt, amikor ösztöndíjasként öt Nobel-díjas tudós munkáját figyelhette, akik előszeretettel tettek fel kérdéseket egymásnak és figyelték egymás véleményét. Albert Einstein sokszor mondogatta neki: „Ha azt gondolod, érted a problémát, figyelj, nehogy becsapd magad.” Nem csoda, hogy Einsteint követve Revans is megalkotott egy híres egyenletet, az ún. Revans-törvényt:

L=P+Q (Learning = Programmed knowledge + Questioning)

Tanulás = meglévő tudás + kérdezés

Reginald Revans hitt abban, hogy az erőforrásként rendelkezésre álló tudásanyag és a megfelelően feltett kérdezés az odafigyeléssel kombinálva áttörő eredményeket hoz. Az általa létrehozott csoportos team coaching módszer, az Action Learning (azaz kiscsoportos akció tanulás) a csoporttagokra épít, nem a kívülről behozott szakértő tudásban látja a megoldást. A tagok az üléseken egymást figyelve, kérdezve találják meg a megoldásokat. Módszerét elsőként bányászok körében alkalmazta sikerrel. Revansot ezután felkérték arra, hogy öt egyetemmel és 23 nagyvállalkozással együttműködve tegyen csodát Belgium ipari termelésével – aki ezt el is érte, az ország termelésnövekedése meghaladta az USA, Németország és Japán eredményeit. A belga király a nemzet legmagasabb kitüntetésével ismerte el.

Innentől kezdve nem volt megállás. Előszeretettel változtatott az Action Learning metódus segítségével a GE, a Samsung, a Dow, a Deutsche Bank, a Caterpillar és a Boeing is. Bár a professzor 2003-ban elhunyt, az Action Learning módszerrel azóta is kis- és középvállalkozások, nagyvállalkozások, oktatási intézmények, kormányzati szervek és non-profit szervezetek érnek el óriási eredményeket úgy, hogy az közben nem vesz el értékes időt a szervezet működéséből. Az üléseket vezető coach (facilitátor) segítségével mind az egyén, mind a csapat profitál, nő a tagok és csapatok közötti kommunikáció, odafigyelés, javul a visszajelzés kultúrája, régi problémák kerülnek napfényre és oldódnak meg, a vezetők tevékenysége hatékonyabbá válik.

Ha többet szeretne megtudni a módszerről, illetve szívesen kipróbálná saját cégénél, vállalkozásánál, vegye fel velünk a kapcsolatot.

*A fenti cikk szabadon felhasználható, amennyiben feltüntetésre kerül a következő forrásmegjelölés: www.vistaverde.hu

Nincs hozzászólás