Hunyadi Krisztina

Hunyadi Krisztina

  • Szerep : coach, mediátor, facilitátor, tréner
  • Weboldal :
  • Tapasztalat : senior mediátor, mediációs módszertani képzési specialista
  • Szakterület : Budapesti Metropolitan Egyetem - Mediáció, Alternatív vitarendezés szak szakvezetője

senior mediátor, mediációs módszertani képzési specialista

Budapesti Metropolitan Egyetem – Mediáció, Alternatív vitarendezés szak szakvezetője

„Egy bírósági tárgyaláson a bíró az aktuálisan folyó ügy kapcsán váratlanul kijelentette, hogy ide mediátor kellene. Mindez 2005-ben történt, amikor joghallgató társaimmal együtt voltunk jelen egy tárgyaláson, mely után kértük a bírót, magyarázza el, mivel foglalkozik egy mediátor.

Azóta tudom és igaza volt.

Megismertem egy olyan eljárásformát, ahol súlyosabb konfliktushelyzet esetén is maga az ember van a központban, nemcsak a cselekmény. Rendszerszinten ad esélyt a béketeremtésnek a konfliktusban érintett minden szereplő bevonásával. Nem ítélkezik, nem stigmatizál, hanem tanítva, fejlesztve kezeli a konfliktusokat és ad új lehetőséget az együttműködésre.

Azonnal tudtam, hogy ez a szakma az, amit biztosan szeretnék megtanulni és hivatásszerűen végezni.”

Krisztina a Pázmány Péter Katolikus Egyetem 2 éves mediációs képzésén tanulta meg a szakma alapjait. A versenyszektorban és a gyermekvédelemben egyszerre vállalva mediációs feladatokat, széles spektrumban szerzett tapasztalatokat, családi, válási, kamasz, párkapcsolati, munkaügyi és gazdasági mediációs témában. A mai napig aktív mediációs tevékenységet folytat, az eseteiből adódó óraszám 2000 óra fölött van, amivel a hazai mediátor paletta egyik legnagyobb gyakorlattal rendelkező szakemberének tartják.

Módszertani tudását a Metropolitan Egyetem coach képzésén bővíti, majd a SOTE Mentálhigiénés Intézetében folytatja tanulmányait.

Korábbi végzettségei, szakmai tapasztalatai (szociálpedagógia, pszichológia tanulmányok) biztos hátteret jelentenek a legnehezebb mediációs esetek kezelésére is.

A mediátorok módszertani képzését hiányolja, ezért módszertani képzéseket fejleszt. Pl. Pázmány Péter Katolikus Egyetem, Mediációs képzésének tematikáját írja meg (2012), a jogi részek kivételével, Metropolitan Egyetem – Mediáció, alternatív vitarendező képzés.

Alternatív vitarendező tapasztalatainak átadására az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézetbe hívják, ahol mediációs és resztoratív alternatív vitarendező képzéseket fejleszt és tart. Több évig ellátja és koordinálja az OFI oktatási mediációs ügyeit.

Később, a személyközpontú kommunikációs képzést fejleszt a pedagógusokat támogató, megújuló szaktanácsadói tevékenység képzésében a TÁMOP 3.1.5 kiemelt projektben, mely során új szemlélettel és kommunikációs formával ismerteti meg a pedagógus szakmát. Képzését kb. 4000 pedagógus végzi el.

A TÁMOP 3.1.1 projektben a pedagógusok továbbképzésének megújítása során 60 órás konfliktuskezelési képzést fejleszt köznevelési intézményben dolgozók részére.

2014 óta a bírósági közvetítők alapképzésében a kommunikációs és módszertani részt fejleszti ki (jog és elmélet kivételével).

Eközben a Budapesti Metropolitan Egyetem Mediátor, alternatív vitarendező képzését fejleszti ki és vezeti.

„A konfliktuskezelés egy olyan speciális terület, ahol az ügyfeleink nagy esélyt kapnak a mediáció során, hogy olyan vitás helyzeteket rendezzenek, amely akár egész életükre kihat. (gyermekelhelyezés, elválás, munkaügyi per) Amikor a konfliktust rendezni tudjuk, ennek eredménye nemcsak egy tartalmas megállapodás, hanem elégedettebb szülők, boldogabb gyerekek, kiegyensúlyozottabb munkavállalók, új esélyt kapott partnerek. A konfliktuskezelés tudománya multidiszciplináris alapokra épül, melynek elengedhetetlen része a megfelelő kompetenciák fejlesztése és a szakmai tapasztalat.”

Referenciák:

PPKE Mediációs képzés, tematika (jog kivételével)

OFI – oktatási mediációs képzésfejlesztés

OFI – oktatási mediáció, facilitációs tevékenység

OFI – Iskolai Tudásbázisközpont ötletadója, kutatója

TKKI – Szupervíziós szemléletű módszerpsecifikus  tanácsadó képzés fejlesztése, képzése

Haszon Akadémia – válási mediáció, előadás

Országos Bírósági hivatal, Magyar Igazságügyi Akadémia – Bírósági közvetítők képzésének fejlesztése, tartása

Gyermekjóléti központok szakembereinek előadás tartása

Vista Verde – gazdasági mediációs továbbképzés

Magyar Igazságügyi Akadémia, Nemzetközi Bírósági Közvetítői Konferencia – előadó, szekcióvezető

Metropolitan Egyetem – szakvezetés, kommunikációs és módszertani képzések