Vedd fel a harcot a halogatással

halogatás, óra, itt az idő

Vedd fel a harcot a halogatással

A halogatás csapdájába esni igen könnyű. Kutatások szerint az emberek 20-30%-a megrögzött halogató (Ashforth, 1996).

Természetesen annak is megvannak az előnyei, ha mindent az utolsó pillanatra hagyunk. Hiszen több idő jut más dologra, sőt, néha még jól is jön, mert amikor végre nekifogunk a feladatnak, az idő miatt ránk nehezedő nyomás segít jobban összpontosítani és növeli a kreativitásunkat. Vannak, akiket átmenetileg még a stressztől és aggódástól is mentesít a halogatás, ami viszont ráerősít a halogatás szokására.

Ugyanakkor általánosságban és hosszú távon a halogatás szükségtelenül növeli a stressz szintjét, és szinte gúzsba köt, ha váratlan feladat merül fel, amit előre kell hozni a feladatlistában. Ha pedig valamivel nem készülünk el határidőre, akkor mások könnyen gondolják azt rólunk, hogy megbízhatatlanok vagy amatőrök vagyunk.

Sőt, ennek következménye lehet akár valamifajta büntetés is, történjen az egy hatóság részéről, akár valamilyen más természetű formában.

Hogyan lehet felvenni a kesztyűt a halogatással szemben? A kutatások többféle önszabályozó módszert is bemutatnak, melyek segítségével a kellemetlen, ám szükséges feladatokat többé nem tologatjuk odébb (O’Really, 2007).

A nagy feladatot oszd kisebb feladatokra.

Az egyik megközelítés szerint érdemes a feladatot több részre osztani, és apránként teljesíteni.

Kövesd nyomon, hol tartasz.

Nagyon jó támaszpontot nyújt, ha látjuk, mi az, amit már elvégeztünk és mi az, ami még hátravan. Egy papír és egy toll segítségével mindez hatékonyan kivitelezhető és sokakat motivál.

Jutalmazd meg magad.

Ha egy feladatot csak azért végzünk el, mert ha nem csináljuk meg, akkor az sokkal rosszabb érzés – nos ilyen esetben a feladat elvégzésekor kecsegtető jutalom hatékony ösztönző. Ennek oka az, hogy egy adott feladat elvégzésekor várt jutalom pozitív megerősítésként szolgál, motivál, és úgy kondicionálja bennünk a munkát, hogy annak pozitívan fogunk neki.

Egyszerűen csak végezd el.

O’Really szerint, ha csak úgy ülsz neki a feladatnak, hogy rövid ideig fogsz vele foglalkozni, nagyobb az esélye, hogy annyira elmerülsz benne, hogy a vártnál nagyobb résszel birkózol meg. Ne felejtsük el azt sem, hogy az elvégzett és végre letudott munka tudata örömmel tölt el, ami sokkal nagyobb elégedettséget okoz, mintha azon kellene gondolkodnunk, hogy mennyi minden van még hátra, amit később meg kell csinálnunk.

Forrás: Keys to Time Management You Can Apply Today to Increase Your Success