vistaverde.hu
Vista Verde fekvő logó

5+1 tipp a sikeres vállalati tréning megtartásához a kiváló szakmai anyagon kívül

A mai munkaerőpiaci helyzetben az új, kompetens munkatársak felfedezése és megszerzése egyre nehezebb feladattá válik – és ezzel együtt a belső tréningek, oktatások és fejlesztő foglalkozások felértékelődnek.
Csapatépités helyszín

Oszd meg kérlek, ha tetszett!

A mai munkaerőpiaci helyzetben az új, kompetens munkatársak felfedezése és megszerzése egyre nehezebb feladattá válik – és ezzel együtt a belső tréningek, oktatások és fejlesztő foglalkozások felértékelődnek. Egy valamiben biztosak vagyunk: a bevált munkatársak képzésébe való befektetés minden esetben megtérül, és a sikeres cég kialakításának abszolút feltétele!

csapatépités helyszínHa már elhatároztad, hogy céged életébe igenis szükség van egy jó trénerre, jó úton haladsz. Belső tréner képzésünkön mindent megtanulhatsz, ami a sikeres oktatások, képzések és tréningek lebonyolításához szükséges lehet. A kiváló szakmai anyag, a tréner személyisége mind hozzájárulnak a sikerhez, de mi az, ami még hatékonyabbá teheti a szakmai tréninget? Összegyűjtöttünk 5+1 olyan tippet, amely talán apróságnak tűnik, mégis nagyban hozzá járulhat a sikeres fejlesztéshez!

#1 Készülj fel a munkatársak tudásszintjéből is!

A kiváló szakmai anyag, a pontos fejlesztési terv meghatározása rendkívül fontos feladat egy vállalati tréning során. A prezentáció összeállítása, a tréning „forgatókönyvének” terve lesz a mankód annak lebonyolításában, a sikert nagy mértékben befolyásolja ennek kidolgozottsága.

Mégsem nyújthatunk számodra képzésünk során ilyen sablonokat, kész forgatókönyveket… Bár egyszerűbbnek tűnhet egy ilyet „megvásárolni”, ám hatékony is?

A vállalati tréningekre való felkészülés során a tréner legfontosabb kompetenciái közé tartozik az improvizációs készség, a rugalmasság és az adott szituációk adaptív kezelésének képessége. A sikeres tréning megtervezésekor ugyanis nem elég az „anyagot” profin leadni, prezentálni a részt vevők számára. A trénernek fel kell ismernie a munkatársak jelenlegi tudásszintjét, a csoportdinamikát, és azok alapján saját forgatókönyvet kell tudni kialakítani.

Ne feledd: munkatársaid számára nincs annál demotiválóbb dolog, mint egy tréningen ülve az általuk még ismeretlen szakzsargonok között lavírozni, érthetetlennek látszó összefüggéseket keresni! A tudásanyagot éppen ezért úgy kell összeállítanod, hogy az pontosan a csapat eddigi tudásszintjére épüljön, és egy mindenki számára átlátható, gyakorlati tudást adjon.

#2 A vállalati tréning sikerének titka: a pozitív motiváció

Amikor vezetőként vagy megbízottként vállalati tréninget, oktatást vagy tanfolyamot indítasz, az – ismerjük be – a legtöbb munkatárs számára „plusz feladat”, sőt, sok esetben nyűg. Ez nem jelenti azt, hogy elkerülhető lenne, és később – ha mindent jól csináltál – munkatársak is belátják majd hasznát és várják a következő alkalmat, az első tréningek gondolata azonban csak ritkán okoz kitörő örömöt.

Ezt a negatív érzést pedig kezelni kell, mi több – jó irányba kell és lehet fordítani! Ha a tréninget kötelező elemként definiálod, ha sikertelen kimenetel esetén szankciókat állítasz, az csak generálni fogja az elégedetlenséget.

A modern pedagógiai, andragógiai és pszichológiai megközelítésből tudjuk és tanítjuk, hogy a pozitív motiváció az egyik legfontosabb tényező, amely a sikerhez szükséges. Hogy mivel tudod munkatársaid motiválni, azt szintén Neked kell megtalálnod: egy-egy plusz szabadnap, a tréning napjára kiírt korábbi munkavégzés, esetleg a sikeres vizsga esetén (pénzbeli vagy egyéb) juttatások is szóba kerülhetnek a belső motivációk mellett, de ha ezekre nincs lehetőség sem kell feladnod. A tréning maga ugyanis önmagában is lehet élmény – lásd a következő pontot!

#3 Tálald a tréninget élményként!

Egy vállalati tréninget sok féleképpen lehet tálalni. Tarthatjátok az irodában formális környezetben, bérelhettek hozzá akár kifejezetten oktatótermet is. Ezek praktikus megoldások – ám a legtöbb esetben nem kifejezetten segítik elő a pozitív motivációt.

Amennyiben azonban a tréninget sikerül élményként, egy szuper napként prezentálnod a kollégádnak, és akár egy kifejezetten inspiráló, céges csapatépítő helyszínen megrendezni, a kollégák hozzáállása, motivációja is sokkal jobb lesz!

Az oktatás mellett akár néhány finom falattal, cateringgel is várhatod a résztvevőket, sőt, az egész tréninget „belebújtathatod” egy csapatépítő jellegű, vidám napba. Kifejezetten sikeres lehet például, ha a néhány órás tréning mellett az adott napon felfüggesztitek a munkát, és akár játékos feladatokkal, közös programokkal egészítitek ki.

#4 Tedd gyakorlatiassá a tréninget!

Az új információk, kompetenciák vagy egyéb tudásanyagok elültetéséhez, átadásához a legjobb mód, ha azokat a gyakorlatban is kipróbálod a munkatársakkal. Talán Te is jártál már olyan képzésen, ahol a tréner, oktató elhadarta az új tudnivalókat, aztán útjára bocsátotta a résztvevőket… Nos, ez a módszer nem csak elavult és unalmas, de a legkevésbé sem mondható hatékonynak.

Egy hatékony tréning felépítésében is sok elméleti rész van, ám rendkívül fontos eleme a csapatkohézió és az együttműködés fejlesztése is azon kívül, hogy gyakorlati, használható ismeretet nyújt.

Éppen ezért minden tudásanyaghoz, minden elsajátítandó kompetenciához érdemes játékos feladatokkal, gyakorlati elemekkel készülni a résztvevők számára: ezáltal nem csak könnyebben ülepszik majd le mondani valód, de a tréning maga is sokkal személyre szabottabbá, inspirálóbbá válik!

#5 Adj helyet a kérdéseknek, gondolkozzatok együtt!

Még a legjobban összeállított tréning anyag és a legjobb tréner is hagy maga után kérdéseket, kételyeket. Sok helyen sajnos ezeknek a tréning során nincs helye, még rosszabb esetben a szervezők akár negatív elbírálásban is részesítik azt, aki fel mer szólalni.

Ezt a hibát azonban egy jó tréner nem követheti el! A tréningen a cél mindig egy olyan, építő jellegű többirányú kommunikáció kialakítása a cél, amely előre lendíti a fejlődést, segíti a résztvevőknek megérteni a számukra átadott információkat.

Fontos, hogy ne csak a tréning végén hagyj helyet a kérdéseknek, véleményeknek! Kisebb létszám esetén akár mondanivalód közben is érdemes reagálni a felvetésekre – és bár ez nagyobb létszám esetén könnyen „csúszáshoz” vezethet, ott is érdemes törekedni rá, hogy legalább minden blokk végén biztosíts erre lehetőséget.

Csak türelmesen! A tréning nem lehet sikeres, ha bárki megválaszolatlan kérdéssel, felmerült és kezeletlen kétellyel távozik a teremből.

+1 tipp: kérj visszacsatolást a képzésről, hogy Te is tovább fejlődhess!

A jó pap is holtig tanul, és ez a vállalati trénerekre is igaz. Bár minden tréning más és más, mégis érdemes lehet még aznap – de legkésőbb másnap – egy értékelő lapot íratni a résztvevőkkel, amelyben kifejthetik véleményüket akár előre meghatározott pontok alapján, akár irányított kérdések alapján.

Mindenképp kérdezz rá, hogy mi volt a legpozitívabb és a legnegatívabb pontja a tréningnek – hiszen ebből trénerként Te is rengeteget tanulhatsz!

Érdemes lehet a kiértékelést név nélkül, anonim módon kérni a kollégáktól – hiszen sokan „félnek” kritikát megformálni ha beazonosíthatóak.

További bejegyzések

MBSR-well-being

A mindfulness maga a tudatos jelenlét. Tudatosan jelen vagyunk abban, ami itt és most történik velünk – a testünkben és a tudatunkban.

A coaching, mint szervezeti kultúra

A coach szemlélet helyének megtalálása a szervezet működésében egyre inkább elengedhetetlennek tűnik a sikeresség fenntartásához és növeléséhez. Emellett korábban arra is rámutattunk,

A coach szemléletű vezetővé válás titka

A coach szemléletű vezetés szemléletmódja egyre nagyobb teret hódít, hiszen remek sikereket elérni vele szinte bármelyik szervezetben. De milyen eszközökben rejlik a