vistaverde.hu
Vista Verde fekvő logó

Hogyan járul hozzá a foglalkozás-egészségügy a vállalkozás sikeréhez?

Oszd meg kérlek, ha tetszett!

A kezdő vállalkozók is tisztában vannak azzal, hogy amikor vállalkozást indítanak, az üzleti terv alkotás egyik legfontosabb lépése az erőforrások felmérése. A valóban átgondolt és jól meghatározott erőforrások, illetve azok megfelelő csoportosítása, folyamatos biztosítása egy sikeres vállalkozás elengedhetetlen része.

Szinte már közhely, hogy a legfontosabb erőforrás egy cégben a munkavállaló. De vajon ez mennyire igaz és mit tehetünk ezért cégtulajdonosként, vezetőként? Erre keressük a válaszokat alábbi cikkünkben.

Mit is jelent az emberi-erőforrás?

Az emberi erőforrás a munkavállalók és a megfelelő színvonalú munkavégzéshez szükséges képességek és szakismeretek összessége. Amikor a cégvezető emberi-erőforrást tervez a sikeres vállalkozáshoz, az a célja, hogy a megfelelő számú és összetételű munkaerő a megfelelő munkakörben a kellő időre biztosított legyen. Lojális, elégedett és tettre kész dolgozók nélkül nem létezhet sikeres tevékenység.

Látható, hogy a vállalkozásnak kiemelten kell foglalkoznia az emberi erőforrásokkal, hogy alkalmazásuk hatékony legyen, ehhez pedig meg kell találni a munkavállalók érdekeltségét a szervezet céljainak megvalósításához.

Mit tehetnek ennek érdekében a vállalatvezetők? A munkatársaik szaktudásának szinten tartásáért és fejlesztéséért képzéseket biztosítanak, az anyagi biztonságuk érdekében bért fejlesztenek és képzik a munkahelyi vezetőiket, hisz a biztonságos, humánus munkakörnyezet növeli a termelési hatékonyságot. A munkaerő megtartás érdekében dolgoznak ki a HR szakemberek motivációs és ösztönző rendszereket, hiszen sokkal költséghatékonyabb megtartani egy jól képzett, a szervezetben már régóta hatékonyan működő munkatársat, mint egy új dolgozót a vállalati struktúrába illeszteni (gondoljunk itt a pályáztatási folyamat költségigényére, az új munkatárs betanítására stb.).

De van itt még egy fontos elem, amit eddig nem említettünk, pedig talán a legfontosabb az eddig felsoroltak közül. Mi a helyzet a dolgozók egészségi állapotával és a munkaköri alkalmassággal?

Miért fontos a foglalkozás-egészségügyi vizsgálat?

Az emberi erőforrás tekintetében minden Magyarországon működő vállalatnak egy olyan kötelezettsége, ami nem csupán   a hatékonyság és profit növelése érdekében kell megtenniük, hanem rendeletben rögzített kötelezettségük: ez a munkaköri alkalmasság folyamatos ellenőrzése, melyet a társaság foglalkozás-egészégügyért felelős szakorvosa állapít meg.  A munkába lépés előtt és a munkaviszony fennállása alatt meghatározott időközönként gondoskodni kell ennek a felülvizsgálatáról és ez bizony a munkáltató felelőssége, őt terheli az ezzel járó költség is. (Vagy ennek elmulasztása esetén a hatósági bírság.)

Akkor ez most egy kötelező és felesleges rossz? Egyáltalán nem! Nézzük meg az alábbiakban mit nyer a vállalat egy jól megválasztott foglalkozás-egészségügyi szolgáltató bevonásával!

A munkáltatók számára jelentős költségekkel jár – amelyeket ki lehet fejezni forintban, elmaradt haszonban (például munkahelyi hiányzás, a munkából kiesett dolgozó helyettesítésének problémája, csökkent termelékenység formájában) a munkavállalók rossz egészségügyi állapota.

Egy lelkiismeretes foglalkozás-egészségügyi szakember az időszakos vizsgálatok során képes felismerni, kiszűrni a dolgozók egészségügyi problémáit, szükség szerint az érintettet szakorvoshoz irányítva lehetősége van megelőzni egy sokkal komolyabb és tovább elhúzódó betegséget. A vizsgálatokon kívül személyre szabott tanácsadást végez, sőt, a munkáltató kérésére soron kívül is megvizsgálja a dolgozót. A foglalkozás-egészségügyi szűrések évente néhány percet vesznek igénybe, viszont lehetőséget teremtenek arra, hogy a vállalat nem csupán rendeletben rögzített kötelezettségének tegyen eleget, hanem valóban gondoskodjon dolgozói egészségmegőrzéséről. A vizsgálatok ára pedig összehasonlíthatatlanul alacsonyabb, mint a dolgozók pótlása, keresőképtelenség alatti helyettesítésének költsége.

Milyen előnyökkel járhat a menedzserszűrés?

A vezetők esetében jelentkező fokozott stressz okozhat fizikai és mentális panaszokat, így az ő esetükben megoldást jelenthet a néhány óra alatt lebonyolítható menedzserszűrés. A felelős munkáltatók napjainkban (figyelembe véve az állami egészségügyi ellátórendszer nagyon magas szintű leterheltségét, ami a pandémia miatt extrém mértékben fokozódott) egészségnapok szervezésével járulnak hozzá a munkavállalók egészségi állapotának megőrzéséhez, javításához. Ne feledjük, hogy az egészségi állapot javulásával a munka egyre kevésbé lesz megerőltető, így a munkavállaló képes nagyobb hatékonysággal dolgozni.  Egymunkavállaló akkor terhelhető, akkor tud fókuszálni és jól teljesíteni, ha egészséges – ennek hiányában viszont a munkavégzés színvonala is romolhat. Ezért tapasztalható az a tendencia, hogy az elmúlt években nagy mértékben nőtt a rekreációra, egészségvédelemre áldozó vállalatok száma.

További bejegyzések

MBSR-well-being

A mindfulness maga a tudatos jelenlét. Tudatosan jelen vagyunk abban, ami itt és most történik velünk – a testünkben és a tudatunkban.

A coaching, mint szervezeti kultúra

A coach szemlélet helyének megtalálása a szervezet működésében egyre inkább elengedhetetlennek tűnik a sikeresség fenntartásához és növeléséhez. Emellett korábban arra is rámutattunk,

A coach szemléletű vezetővé válás titka

A coach szemléletű vezetés szemléletmódja egyre nagyobb teret hódít, hiszen remek sikereket elérni vele szinte bármelyik szervezetben. De milyen eszközökben rejlik a