Vista Verde fekvő logó

Oszd meg kérlek, ha tetszett!

  • NEM – Olyan egyszerű, rövid kis szócska, kimondása azonban egyes helyzetekben mindennél nehezebbnek tűnhet.

A munkában és a magánéletben is gyakran előfordulhat, hogy nagy szükség lenne a határozott nemet mondásra. Most a munkahelyi környezet kihívásaira adunk tippeket, melyek segítségével könnyebbé válhat a nemet mondás.

A legeslegfontosabb: ne válaszolj azonnal egy kérésre, kérdésre se igennel se nemmel. Kérj időt, hogy átgondolhasd a válaszod. Hidd el, semmi sem annyira fontos, hogy ne várhatna öt percet. Ezalatt vedd számításba, hogy

·         van-e időd a feladatra

·         te vagy-e a legkompetensebb a feladat elvégzésére

·         a te munkakörödbe tartozik-e a feladat

·         mi lesz a következménye, ha igent vagy nemet mondasz

·         hogyan fogod közölni a válaszod

A gondolkodási idő kérésével elkerülheted, hogy valamire élből igent vagy nemet mondj, és majd csak később szembesülj ennek káros következményeivel, például a túlterheltséggel, a stresszel, a határidők betarthatatlanságával vagy a munka-magánélet egyensúly felborulásával.

Ha még hezitálsz, vagy nem tudsz mindent felmérni az öt perces gondolkodási idő alatt

1.    Van még időm arra, hogy átgondoljam, mielőtt döntök? Adhatok választ holnap?

Ha a rövid gondolkodási idő kérése után is még bizonytalan vagy, vagy nem mersz rögtön nemet mondani, kérj még gondolkodási időt. Mi a legrosszabb, ami történhet? Legfeljebb nemet mondanak. De próba szerencse.

2.    Mi történne, ha nemet mondanék?

Ha nem sikerült felmérned a döntésed következményeit vagy bármilyen más tényezőt, egyszerűen kérdezd meg.

Ha úgy döntesz, most igent mondasz, de bizonytalan vagy

3.    Ezt csak akkor tudom megcsinálni, ha….

Ha alapvetően megcsinálnád a feladatot, de valami miatt bizonytalan vagy a megvalósításban akár a körülményeket, akár magadat illetően, akkor tedd ezt transzparensé. Szabj feltételeket, mondd el, mire van szükséged a kivitelezéshez.

Ha például egy kihívást jelentő, érdekes feladattal bíznak meg, de kétségeid vannak afelől, hogy megfelelően tudsz-e rá összepontosítani a zsúfolt irodában, kérj home office lehetőséget vagy a cégnél egy üres tárgyalótermet a feladat elvégzésének idejére.

4.    Most az egyszer megcsinálom, de legközelebb már nem fogom.

Van, amikor tényleg nehéz nemet mondani, és az adott helyzetben nem is lehet valami miatt. Ilyenkor tedd egyértelművé, hogy ezzel most te is tisztában vagy, de ha még egyszer ilyen helyzet fog előállni, már nem fogod elvállalni a feladatot.

Ha például egy kollegádnak valami fontos elintéznivalója van és megkér, hogy helyettesítsd néhány órát, nyugodtan mondj igent, ha úgy döntesz, segíteni szeretnél neki, de ha ez alapvetően megerőltető számodra, nyugodtan mondd el, ez egy egyszeri alkalom részedről.

5.    Elvállalom, de így a projekt következő ütemezett lépése egy hetet csúszni fog.

Szintén nehéz, ha egy olyan ad hoc feladat érkezik, amit adott esetben csak te tudsz jól megcsinálni. Ilyenkor nincs más választás, prioritást kell élveznie a többi munkáddal szemben, de ez nem azt jelenti, hogy következmények nélkül marad. Tedd láthatóvá, hogy áldozatot hozol és hogy mi fog megváltozni ennek hatására a tervezett ütemhez képest. Kiderülhet, hogy a csúszás nem fér bele, így mégis valaki mást keresnek a feladat ellátására vagy újratervezésre kerülnek egyes ütemtervek.

Ha úgy döntesz, nem vállalsz valamit

6.    Nem, mert…

Adj magyarázatot a döntésed okára. Így mások számára is érhetővé válnak az indokok, így könnyben el is fogadják a döntésed.

7.    Nem, de cserébe felajánlom, hogy…

Van, amit nem lehet egyszerűen visszautasítani. A rossz következmények csökkentésére vagy elkerülése miatt ilyenkor célszerű lehet valamit felajánlani helyette. Ha például nincs időd megírni egy hosszú riportot a szűkös határidő miatt, ajánld fel, hogy az anyag prezentálásához megcsinálod helyette a kivonatot és a vizuális megjelenítést. Így nem vállalsz el teljesíthetetlenül nagy feladatot, de te is hozzájárulsz a munkáddal a csapat teljesítményéhez.

8.    Ha burkoltan érkezik a kérés, adj te is burkolt választ.

Ismerős lehet a túlterheltségről panaszkodó kolléga, aki csak arra vár, hogy valaki végre megsajnálja és levegyen a válláról néhány feladatot.

„Már megint 12 órát dolgoztam tegnap és ma is hétre jöttem, annyi a dolgom, hogy alig érem utol magam. Az én asztalomra került egy újabb köteg irat, látom te ennél jobban haladsz a munkáddal”

Fejezd ki a sajnálatod, de egyszerűen ne vegyél tudomást a burkolt kérésről. „Nagyon sajnálom, hogy el vagy úszva, remélem gyorsan be tudod hozni magad. Én is tudom, milyen a túlterheltség, átérzem a problémád.”

9.    Sajnos most nem tudom vállalni, de egy hét múlva visszatérhetünk rá, addigra befejezem a projektet.

Van olyan, hogy az ember azért nem vállal egy munkát, mert nincs kedve, hanem egyszerűen tényleg nincs rá ideje. Bátran jelezd, hogy szívesen foglalkoznál a feladattal, csak éppen az idő nem alkalmas, de egy óra/nap/hét múlva belekezdesz.

Tudom-tudom, mondani könnyebb, mint csinálni. Adj magadnak időt arra, hogy szépen lassan te is elsajátítsd a nemet mondás művészetét. Lesznek a folyamatban hullámvölgyek és nehézségek, de idővel, és akár némi szakmai támogatással te is el tudod majd mondani magadról, hogy tudatosan tudod kezelni a feladataid mennyiségét. Ha pedig már most is profinak érzed magad ebben és szívesen segítenél másoknak is megtalálni a hangjukat, akkor jelentkezz coach képzésünkre, ahol elsajátíthatod az asszertív kommunikáció elméletének és gyakorlatának csínját-bínját. Az asszertív kommunikáció által pedig lehetőség van egy olyan működésmódra, mely által javul az együttműködés és a kommunikáció, ezáltal pedig az időmenedzsment és a nemet mondás képessége is.

További bejegyzések

MBSR-well-being

A mindfulness maga a tudatos jelenlét. Tudatosan jelen vagyunk abban, ami itt és most történik velünk – a testünkben és a tudatunkban.

A coaching, mint szervezeti kultúra

A coach szemlélet helyének megtalálása a szervezet működésében egyre inkább elengedhetetlennek tűnik a sikeresség fenntartásához és növeléséhez. Emellett korábban arra is rámutattunk,

A coach szemléletű vezetővé válás titka

A coach szemléletű vezetés szemléletmódja egyre nagyobb teret hódít, hiszen remek sikereket elérni vele szinte bármelyik szervezetben. De milyen eszközökben rejlik a