vistaverde.hu
Vista Verde fekvő logó

Venni, tenni, lenni vagy nem venni, tenni, lenni – ez itt a kérdés

Oszd meg kérlek, ha tetszett!

 

A mindennapok sodrásában nagyon nehéz megállni és tudatosan számba venni, hogy hol is vagyunk az életben és merre is tartunk. A céljaink letisztázása és a számunka megfelelő út kijelölése azonban nagyon fontos ahhoz, hogy tudatosabbá váljunk, és ezáltal sikeresebbek, elégedettebbek és boldogabbak legyünk.

A céljaid átlátásához most egy könnyen alkalmazható módszert mutatunk neked. Semmi másra nem lesz szükséged, mint egy tollra és egy üres papírra, melyre egy hét oszlopból álló táblázatot rajzolj.

1.    A céljaidat először írd fel egymás alá az első oszlopba, hogy legyen egy teljes listád az átgondolandókról.

2.    Ezután a következő oszlopban sorold be őket egységes kategóriákba, hogy láss egy rendszert a sokaságban.

3.    A harmadik oszlopba írd fel, hogy mikorra szeretnéd teljesíteni a célt.

4.    A negyediket pedig hagyd üresen. Ebbe a cél teljesülésekor egy hatalmas pipát tudsz majd tenni a saját vállad büszke megveregetése mellett.

5.    A következő három oszlopban követezik az igazán izgalmas része a módszernek. Az alábbi három szó egyikét írd az oszlopok tetejére:

VENNI: ide olyan céljokat sorolj be, amik pénzért megvehetőek. Lehet ez egy autó, egy olasz körút, egy családi ház vagy az alapjövedelmed nagysága.

TENNI: ide tartozik minden olyan célod, ami tevékenységként értelmezhető. Ilyen lehet például egy lista a rég halogatott könyvekről, másoddiploma-szerzés az előmenetel érdekében, az álomsúly elérése vagy egy saját vállalkozás alapítása.

LENNI: ebben a kategóriában olyan célok legyenek, melyek a belső fejlődésed eredményei lesznek. Jelentheti ez az egészséges életmódot, a kiegyensúlyozott párkapcsolatot, vagy egy számodra nagyon izgalmas képzés elvégzését.

Érdemes valóban megcsinálnod a feladatot, mielőtt tovább olvasol, hogy ne befolyásolja a válaszaidat a cikk második fele, melyben a válaszok értelmezése következik

 

A VENNI célok tulajdonképpen megteremtik az alapot a másik kettő kategóriának, míg a TENNI célok megvalósítása lehet a cél a LENNI célok eléréséhez. Fontos, hogy a három kategória egyensúlyban legyen, azaz nagyjából egyenlő számú cél legyen mindháromhoz sorolva. Ha a VENNI célok kerülnek túlsúlyba, az nagyon anyagias, egysíkú gondolkodásra utalhat. A TENNI célok aránytalanul nagy mennyisége lehet az oka, hogy úgy érzed, elsodor az élet, soha nincs időd semmire és nem marad időd magadra. Ha pedig a LENNI célokból van több az arra utalhat, hogy nem sikerült még megteremtened az önmegvalósításod alapját mentálisan, anyagilag, vagy pedig a mindennapi tevékenységeid szintjén.

Minden célodnál gondold át, hogy melyik kategóriába is tartozik. Ne aggódj, ha valamiről nem tudod elsőre eldönteni, könnyen elfordulhat, hogy nem egyértelmű a célod miértje vagy több kategóriába is beletartozik. Az is lehet, hogy valamiért nem boldogulsz egyedül a célok letisztázásával. Ez is teljesen természetes, ilyenkor ne félj támogatást kérni egy szakembertől.

Amennyiben pedig hasznosnak találod a módszert és úgy érzed, hogy másokat is támogatnál fejlődésükben, Neked való az őszi Life coach képzésünk, ahol elsajátíthatod többek között a célállítás szakmai hátterét és módszertanát is.

További bejegyzések

MBSR-well-being

A mindfulness maga a tudatos jelenlét. Tudatosan jelen vagyunk abban, ami itt és most történik velünk – a testünkben és a tudatunkban.

A coaching, mint szervezeti kultúra

A coach szemlélet helyének megtalálása a szervezet működésében egyre inkább elengedhetetlennek tűnik a sikeresség fenntartásához és növeléséhez. Emellett korábban arra is rámutattunk,

A coach szemléletű vezetővé válás titka

A coach szemléletű vezetés szemléletmódja egyre nagyobb teret hódít, hiszen remek sikereket elérni vele szinte bármelyik szervezetben. De milyen eszközökben rejlik a